Dijous passat la Fundació Roca i Galés va presentar, a la Biblioteca Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el llibre “Joan Ventosa i Roig, impulsor del cooperativisme, de Catalunya a Mèxic” escrit per la periodista Agnès Rotger i editat per Cossetània Edicions.

Joan Ventosa i Roig és una figura clau del cooperativisme del segle XX. Farmacèutic i agrònom de formació, aviat es va vincular al cooperativisme de consum a la seva ciutat natal, Vilanova i la Geltrú. El cooperativisme l’acompanyaria tota la vida: va ser president de la Federació de Cooperatives de Catalunya (19221934) i de la Federació Nacional de Cooperatives d’Espanya (1929-1934). També fou membre del Comitè Central de l’Aliança Cooperativista Internacional (1924-1944).

En aquesta època desplegaria també una intensa activitat política que el va portar, l’any 1916, a ser el primer alcalde escollit per sufragi popular de la seva ciutat. Durant la II República ocupà càrrecs al Govern de la Generalitat i de l’Estat i ) i col·laborà en la redacció de la Llei de cooperatives de la Segona República i en la Llei de bases de la cooperació catalana (1934). Després de la guerra civil es va exiliar primer a Paris i després a Mexic on es va especialitzar en la relació entre educació i cooperativisme i es convertí en un dels principals experts en aquest camp, com ho demostra el fet que La UNESCO li va encarregar un estudi sobre les cooperatives escolars al món.

Aquests exercicis de recuperar la memòria del cooperativisme- com amb l’exposició de cellers cooperatius modernistes i la recuperació del patrimoni històric com La Casa de l’Agricultura recentment inaugurada pel president de la Generalitat i on s’ha traslladat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya- ens han de servir, no com a celebració nostàlgica, sinó com a motivació per encarar el futur amb determinació i ambició. Les cooperatives viuen avui un moment en què, malgrat les evidents dificultats, tenen oportunitats per situar-se com a model empresarial de referència. En aquest sentit ens arriben bones notícies com la fusió de les cooperatives Cofac i Cifec de la que us parlava en una ocasió anterior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.