El passat dia 3 de juliol es va signar un conveni entre tres departaments de la Generalitat (Salut, Empresa i Ocupació i Benestar i Família), l’Obra Social “La Caixa” i el Dartmouth Psychiatric Research Center per impulsar un programa dirigit a millorar l’ocupació de persones amb trastorns mental, garantint un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació.

El Dartmouth Psychiatric Research Center és un centre de recerca dels Estats Units de referència internacional sobre els serveis d’atenció a les persones amb malaltia mental. És pioner en l’aplicació de metodologia IPS (Individual Placement and Suport) per a la integració laboral de persones amb malaltia mental.

S’estima que un 25% de la població de Catalunya major de 17 anys pot patir algun trastorn mental al llarg de la seva vida (20% homes i 27% dones). Les persones amb trastorn mental tenen una alta taxa de desocupació (entre el 60% i el 90%). Sempre hem defensat que l’objectiu respecte a les persones amb discapacitat – i també de les persones amb trastorn mental-  ha de ser, sempre que sigui possible, la seva plena integració laboral en l’empresa ordinària. Us deixo l’enllaç a la nota de premsa amb tota la informació sobre aquest conveni.

D’altra banda, aquest dissabte 6 de juliol se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives, promogut per l’Aliança Cooperativa Internacional i les Nacions Unides sota el lema “Les cooperatives es mantenen fortes en temps de crisi”. Algunes dades que avalen aquest lema són els prop de 1000 milions de persones vinculades a l’economia social i cooperativa a tot el món o els 100 milions de llocs de treball generats.

A Europa, el sector de banca cooperativa aguanta molt bé la crisi. Amb un 25% del volum del sector financer, cap de les 3.800 entitats cooperatives de crèdit ha hagut de ser rescatada. A Catalunya, l’any 2012 es van crear 147 cooperatives, la millor xifra dels últims anys. I en els 6 primers mesos de 2013 se n’han creat 68, un ritme superior al de l’any passat per aquestes dates.

Totes aquestes xifres ens fan pensar que l’economia social i cooperativa és un actor econòmic mundial de primer ordre que convé continuar potenciant al nostre país, ja que, malgrat comptar amb una important tradició i experiències d’èxit reconegudes, encara es tracta d’una forma de fer empresa sovint desconeguda per al gran públic, els emprenedors i per als agents socials i econòmics.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.