Ahir vam celebrar la jornada “Catalunya, referent en emprenedoria socialamb el qual vam tancar l’edició 2013 del programa @EmprenSocial impulsat per aquesta direcció general. Vam poder comptar amb la participació del conseller Felip Puig, que va apostar per “reconèixer el valor d’aquests emprenedors socials i de les entitats que hi donen suport al desenvolupament de projectes, innovadors en organització i en tecnologia però també en ètica i moral”. El conseller va dir que “l’emprenedoria social ens ha permès avui,  malgrat la crisi que encara tenim, construir un país que té unes estructures econòmiques i una cohesió social més ferma del que a vegades som capaços de valorar”.

image001El conseller d’Empresa i Ocupació també ha recordat que els passats dies 16 i 17 de gener es va celebrar a Estrasburg la jornada europea  Emprenedors socials preneu la paraula, una trobada per definir el futur de l’empresa i l’emprenedoria social a Europa i per anunciar les mesures de recolzament de la Comissió a aquest corrent durant el proper període dels Fons de Cohesió.

Aquest sector comença a tenir un pes significatiu en l’economia europea, representant prop del 10% del PIB, i les polítiques del Fons de Cohesió donaran un recolzament decidit atès que tal i com recullen les conclusions de la trobada: “les empreses socials proposen un model econòmic pel segle XXI, que assegura un equilibri entre les necessitats financeres, socials, culturals i mediambientals. Els emprenedors socials són actors de canvi, apassionats i compromesos en millorar la vida dels ciutadans i de la societat”.

La Generalitat de Catalunya va ser pionera l’any 2010 en la realització del primer programa marc d’emprenedoria social. Aquest any 2013 s’ha tancat la tercera edició del programa, i al llarg d’aquests tres anys han participat en aquests programa més de 80 empreses socials, amb la implicació de més de 30 institucions i entitats públiques i privades que han contribuït a donar visibilitat a les empreses socials, a millorar la seva viabilitat i a enfortir l’ecosistema de suport als projectes empresarials.

Durant la jornada s’ha presentat el primer mapa de l’emprenedoria social a Catalunya, on s’han mostrat més de 90 iniciatives arreu del territori de suport als emprenedors socials. També durant la jornada s’ha destacat la complementarietat de les iniciatives, promogudes per institucions públiques i per la societat civil.

Posteriorment ha tingut lloc una taula de diàleg on han intervingut representants de la Universitat de Barcelona, de l’Obra Social “la Caixa”, de Ship2B, de l’Associació Joia, del Grup Clade, d’Esade i de Compensanatura. La directora de Catalunya Emprèn, Núria Betriu, ha tancat l’acte.

Amb el programa @EmprenSocial i actes com aquest aconseguim visibilitzar com empresa i valor social són dos vectors que van en la mateixa direcció. No hi ha contradicció entre ambdós termes. En l’emprenedoria social i en el conjunt de l’economia social hem de veure com, quan millor empresa ets, més impacte i valor social aconsegueixes generar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.