Aquesta setmana ha tingut lloc al Parlament un important ple sobre la pobresa i la desigualtat a Catalunya en què s’han debatut i acordat mesures que ens afecten. La voluntat del Govern i, particularment del Departament d’Empresa i Ocupació i d’aquesta Direcció General ha estat la de prioritzar en aquests moments les polítiques socials i preservar al màxim l’Estat del Benestar dins de les possibilitats i limitacions pressupostàries de tots conegudes, agreujades per disminució de recursos procedents de l’Estat en partides clau com les polítiques actives d’ocupacióimage003

Tal com va dir el president de la Generalitat, Artur Mas, les partides destinades a polítiques socials “pugen dins d’uns pressupostos que globalment baixen “. El conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig va citar com a polítiques prioritàries contra la pobresa del Departament dues que ens afecten directament: la protecció de les persones més vulnerables amb iniciatives com la Renda Mínima d’Inserció i la protecció de les persones amb discapacitat mitjançant el suport als Centres Especials de Treball.

El compromís amb la protecció de les persones que no tenen cap altra font d’ingressos mitjançant la Renda Mínima d’Inserció es tradueix amb l’important augment de recursos que s’ha produït aquest any, passant de 130 a 173 milions d’euros el pressupost destinat, el que representa ni més ni menys que el 22,3% del total del pressupost de tot el Departament. Gràcies a aquesta priorització hem pogut garantir que totes les persones que compleixen els requisits per rebre la Renda Mínima la rebin.

Però no ens quedem aquí. A més de la protecció, és necessari actuar i incidir en la reinserció laboral d’aquestes persones, que ha de ser el nostre objectiu, per tal que no depenguin d’aquesta renda. En aquest sentit, l’any passat vam iniciar el programa Treball i Formació per a perceptors de la Renda Mínima, que beneficia actualment a 1.200 persones. Un dels acords al qual s’ha arribat al Parlament és duplicar el pressupost – i els beneficiaris- d’aquesta actuació fins als 10M€. També estem treballant en dues línies més per aconseguir aquest objectiu: els itineraris d’inserció, i els ajuts a les empreses per a què contractin persones perceptores de la RMI.

En l’àmbit de la discapacitat es va aprovar mantenir els ajuts als Centres Especials de Treball assegurant la subvenció del cost salarial. En aquest sentir, dimarts passat i per segon any consecutiu, el Govern va avançar 44,2 milions d’euros de fons propis per garantir aquest suport ja que la Conferència Sectorial que ha de distribuir aquests fons encara no s’ha reunit. El nostre compromís es mantenir aquest suport per tal que es mantinguin els 13.000 llocs de treball per a persones amb discapacitat que generen aquests centres. El suport als Centres Especials de treball representa gairebé el 9% del total del pressupost del Departament.

La lluita contra la pobresa és una prioritat del Departament i molt particularment de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, però no hem d’oblidar que la principal via per a reduir al pobresa és generar activitat econòmica i ocupació, un objectiu en el què també hi tenim una important responsabilitat amb el suport a la creació d’empreses, al treball autònom i a la creació, consolidació i creixement de les empreses de l’economia social i cooperativa. En la mesura que com a país siguem capaços de generar més activitat empresarial i que les empreses siguin més competitives, més a prop estarem de reduir el risc de pobresa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.