Durant l’any 2013, les cooperatives catalanes van crear 1.397 llocs de treball, un augment del 3,7% (aquí podeu veure les dades). A més, els seus llocs de treball són més estables, ja que un 87% dels nous llocs de treball (i un 91% dels llocs de treball global en el sector) són estables, com a assalariats o com a socis. Així mateix, les dades de creació de cooperatives segueixen sent positives ja que amb les 13 noves cooperatives creades al mes d’abril, ja en portem 46 en aquest any(veieu dades), mantenint-se el ritme de creació en el nivell dels darrers dos anys, que han estat de rècord.

Aquestes xifres corroboren el potencial d’impacte social i econòmic que té l’economia social i cooperativa, però també – no ens enganyem-  la seva encara limitada incidència en el conjunt del teixit econòmic. Per això resulta imprescindible fomentar aquest model empresarial, perquè fer-ho significa contribuir al desenvolupament d’un teixit empresarial que sigui més competitiu però també una societat més justa, cohesionada i amb més oportunitats per a totes les persones

En aquest sentit, un dels objectius del projecte de Llei de cooperatives aprovat pel Govern la setmana passada és facilitar la creació de cooperatives. Algunes de les mesures més significatives per aconseguir-ho són la reducció de 3 a 2 socis el mínim necessari per a crear una cooperativa  així com l’establiment d’un procediment exprés per a constituir cooperatives en 48 hores. L’exigència de 3 socis suposa avui dia un llindar que molts projectes no poden assolir, ja que sovint les idees de negoci, especialment en les etapes primerenques, poden no ser rentables per a 3 persones.

A més a més de les modificacions normatives que pretenen facilitar la creació de noves cooperatives, també estem treballant intensament en la promoció i visibilització del model cooperatiu i l’acompanyament a la creació de noves empreses d’economia social mitjançant el programa aracoop. Sessions divulgatives al territori, a escoles i universitats i a cambres de comerç i col·legis professionals formen una atapeïda agenda d’actes que podeu seguir al web del programa. En el marc d’aquest programa, us destaco el primer Debat Co que, amb el títol “Innovació social per produir i consumir” celebrarem el proper 22 de maig a Manresa i on comptarem amb les experiències de 2147 mans, Encís – que presentarà la seva iniciativa Ergosum-, Fent PaísManresana de Serveis en Bicicleta i Moltacte.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.