Dijous passat vaig participar a la XXV Assemblea General de l’Associació de Cooperatives Agràries amb secció de crèdit que coincidia amb la celebració del centenari de la cooperativa de Bellcaire d’Urgell. L’Associació de Cooperatives Agràries amb secció de crèdit, aplega prop d’un centenar de cooperatives que disposen d’aquesta estructura que permet oferir als socis agraris serveis financers. El paper de les seccions de crèdit, malgrat males pràctiques de tots conegudes, és molt important, no només per impulsar l’activitat agrària dels socis, sinó per evitar l’exclusió financera de moltes persones que viuen en nuclis de població reduïts on no hi és present cap altra entitat financera.

image003

L’acte va estar presidit pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell que va destacar l’”excel·lent” salut de les seccions de crèdit de les cooperatives catalanes. No obstant això, fruit de les normatives europees, però també de la necessitat de reforçar aquestes estructures i adaptar-les a les necessitats actuals, s’està treballant en una modificació de la normativa que les regeix.

Aquesta modificació de la normativa de les seccions de crèdit, juntament amb la reforma de la llei de cooperatives que hem impulsat des del Departament d’Empresa i Ocupació en col·laboració amb el sector han de completar un marc regulador modern, flexible i adaptat als nous temps que renovi i enforteixi les cooperatives catalanes.

També dijous, en el marc del programa aracoop es va celebrar el Debat CO-: Innovació social per produir i consumir en què diverses cooperatives de les comarques de la Catalunya Central  van reivindicar la seva capacitat d’innovar per resoldre reptes socials i territorials mitjançant la creació d’activitat econòmica sostenible. Van participar-hi les cooperativesMoltacteFent PaísErgosumManresana de Serveis en Bicicleta i 2147 mans.

image004

Estem en un moment d’oportunitat per fer de l’economia social i cooperativa un actor protagonista en el teixit econòmic del període post-crisi. Una nova sensibilitat social i econòmica -patent amb l’eclosió de tendències com l’emprenedoria social o l’economia col·laborativa- l’esgotament de determinats models de gestió i la necessària renovació de la relació entre empresa i societat redoblen l’atractiu de l’economia social a l’hora de realitzar activitat econòmica. La reforma de la llei, els productes financers per a l’economia social i el programa aracoop, han de ser els pilars que ens han de permetre aprofitar aquesta oportunitat i projectar l’economia social i cooperativa amb força per a l’època que s’acosta.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.