El passat dia 4 i 5 de juny es va celebrar el Biz Barcelona, la major concentració d’energia emprenedora, amb més de 12.000 participants i 180 entitats col·laboradores. La Generalitat de Catalunya i molt particularment el Departament d’Empresa i Ocupació a través del programa Catalunya Emprèn -en què hi participen ACCIÓ i aquesta Direcció General- són promotors de l’esdeveniment i participen amb un estand i amb diferents activitats celebrades en el marc de l’acte.

A l’estand vam poder informar els assistents dels serveis, programes i recursos de suport a l’emprenedoria, el treball autònom i l’economia social com ara la xarxa Catalunya Emprèn, el programa de consolidació d’autònoms, la línia definançament d’emprenedors autònoms i comerços, els programes aracoop i @EmprenSocial així com el programa Start-Up Catalonia i d’altres recursos d’ACCIÓ.

image002

Com ja és tradicional, en el marc del saló, vam presentar l’informe GEM (Global Entrepreneurship Monitor) Catalunya 2013. El GEM és l’estudi de referència internacional en matèria d’emprenedoria que impulsem en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i que du a terme l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona de la UAB. Així, vam conèixer que la Taxa d’Activitat Emprenedora de la població adulta catalana se situa en el 6,8%, una xifra inferior a la de l’any anterior, però superior a la mitjana espanyola i en línia amb l’europea. També cal remarcar que s’observa una disminució dels tancaments empresarials, una dada sens dubte positiva ja que, no només ens hem de fixar en quanta nova activitat es genera sinó en la seva qualitat i sostenibilitat.

Sobre sostenibilitat, econòmica, social i ambiental, vam parlar també en les activitats que vam dur a terme el dijous dia 6. En el marc del programa aracoop vam tenir un Debat entorn a les propostes de l’economia social i cooperativa amb les experiències d’una cooperativa de recent creació, Azimut 360, dedicada a les energies renovables; la cooperativa tecnològica Jamgo SCCL i Suara, la cooperativa més gran de Catalunya, dedicada als serveis d’atenció a les persones. Les tres participen en el programa aracoop.

image003

També vam debatre sobre la necessària sostenibilitat econòmica de les iniciatives d’emprenedoria social amb Xavier Pont, fundador de l’acceleradora d’empreses socials Ship2B, Josep Maria Corbinos de la cooperativa 2147 mans que ha agrupat diverses cooperatives que produeixen producte ecològic facilitant la inserció laboral de persones amb dificultats i la directora del programa Catalunya Emprèn, Núria Betriu.

Finalment, també vam conèixer l’experiència de 3 petites empreses comercials que han apostat per la Responsabilitat Social i han aconseguit un retorn positiu: René + que electrodomèsticsSweet Centre Mataró i Serrat Agrocuina, en una conversa moderada per Josep Maria Canyelles.

image004Totes aquestes experiències ens serveixen d’inspiració per impulsar la creació d’empreses, però també la seva consolidació i creixement buscant, no només la creació d’activitat econòmica i ocupació que tant necessitem en aquest moment, sinó també un impacte social positiu. Si el segle XX es va caracteritzar per ser el segle en què es va aconseguir “fer” moltes coses, el segle XXI ha de ser el de “com fer” les coses: amb innovació, col·laboració i amb compromís social.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.