En els darrers mesos estem sentint dades positives respecte a la creació d’ocupació. No obstant moltes persones segueixen en atur. Algunes pateixen especialment aquesta situació trobant-se en situació o risc d’exclusió social a causa de la manca d’oportunitats laborals. Un dels mecanismes que ha demostrat ser dels més eficaços per a la reinserció sociolaboral són les empreses d’inserció, empreses d’economia social que realitzen una activitat econòmica sostenible econòmicament donant feina a persones en situació o risc d’exclusió social.

Aquesta setmana hem obert els ajuts a les Empreses d’Inserció als quals hem destinat 2,7 milions d’euros adreçats a dues finalitats: el suport al personal tècnic de suport a la producció o a la inserció, i els ajuts a la contractació de persones en risc d’exclusió per part de les Empreses d’Inserció.

Actualment hi ha a Catalunya 60 Empreses d’Inserció que facturen 28 milions d’euros i donen feina a 1.707 persones, 815 personal d’estructura i 892 personal d’inserció. En el període 2006 – 2014, ha augmentat en un 114% el nombre d’aquest tipus d’empreses, mentre que l’ocupació generada ho ha fet en un 30%. L’any 2012 – el darrer amb dades disponibles van aconseguir un índex d’inserció del 37%, majoritàriament a l’empresa ordinària. Les Empreses d’Inserció es revelen doncs com un mecanisme altament eficaç per a la inserció social i laboral, en una mostra més de com l’economia social és capaç, des de la iniciativa ciutadana, de generar respostes als principals reptes de la societat.

Si voleu veure’n un exemple, us recordo l’enllaç a un vídeo que vaig fer en una visita a l’Empresa d’Inserció Formació i Treball:

Aquesta setmana també, i amb el mateix objectiu, el SOC ha obert la convocatòria del programa Treball i Formació per un import de 10 milions d’euros que permetrà la contractació de 1.200 persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció per part d’ens locals i entitats sense ànim de lucre. El programa combina l’experiència professional i la formació de cara a millorar l’ocupabilitat i facilitar-les la inserció laboral després d’un període llarg d’inactivitat. Així mateix, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assegurar que el suport als Centres Especials de Treball, que donen feina a persones amb discapacitat, es mantindria malgrat les retallades en polítiques actives d’Ocupació del Govern de l’Estat.

Amb aquestes iniciatives el Govern vol atacar un dels principals problemes – si no el principal- que té actualment el país, l’atur, i molt especialment el compromís amb aquells sectors de la població amb més dificultats.

 

One Response to Treballar per la inserció laboral

  1. […] ha tingut el pressupost més gran de la seva història amb 173 milions d’euros. A més, hem impulsat les polítiques actives per a la inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu amb el programa Treball i Formació i amb el suport a les Empreses […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.