Dimecres passat 23 de juliol va tenir lloc el debat a la totalitat al projecte de Llei de Cooperatives que impulsa el Govern. La majoria de la Cambra va votar a favor de continuar la tramitació del projecte de Llei amb l’objectiu que es pugui aprovar cap a la primavera de 2015.

Tal com va dir el conseller en la defensa del projecte de llei, “volem estendre l’impacte positiu econòmic i social de les cooperatives”. En aquest sentit, el projecte de Llei busca que el sector cooperatiu pugui assolir un major dimensionament, que es creïn més cooperatives i que les existents tinguin millors eines per créixer i competir en l’entorn del segle XXI.

La setmana passada vam publicar aquest butlletí monogràfic en el què expliquem amb detall els objectius i les característiques de la Llei. Però com he dit en altres ocasions, la Llei, malgrat ser un pilar important, no és el principal per a que l’economia social i cooperativa esdevingui, com volem un model empresarial de referència del segle XXI. Ens cal sobretot un discurs potent i unes experiències reeixides.

Sortosament, disposem de nombroses experiències reeixides en diversos sectors i arreu del país: La Fageda, Federació Farmacèutica, SCIAS, Suara, Som Energia, Ambulàncies La Pau, Teixidors, Grup Actel, Unió Agrària Cooperativa, Cadí, Abacus i moltes altres

Quant al discurs potent en canvi, encara ens queda camí per recórrer. Amb el programa aracoop, a més de les activitats de suport a la creació i el creixement cooperatius, volem també contribuir a aquesta renovació del discurs de l’economia social i cooperativa, perquè si bé les finalitats i la innovació que suposa l’economia social des dels seus inicis al segle XIX són plenament vigents, és evident que les circumstàncies han canviat.

Per això ens cal un discurs que conjugui la finalitat social amb la competitivitat econòmica, l’arrelament local amb la internacionalització, la gestió democràtica amb la gestió eficient, el control dels socis i el creixement empresarial, la centralitat de les persones amb l’accés al finançament… contradiccions aparents, però no de fons, perquè com sempre he mantingut: com més excel·lent sigui la nostra gestió empresarial, més impacte social tindrem, i, a la inversa, com més fidels a la nostra finalitat social, millors resultats empresarials obtindrem.

Esperem seguir construint aquest discurs de manera que pugui ser àmpliament compartit amb el conjunt del teixit de l’economia social i cooperativa que serveixi per projectar a la societat les bondats i potencialitats d’un que està cridat a tenir un pes rellevant en el nostre teixit empresarial.

 

One Response to Aprovada la tramitació de la Llei de Cooperatives

  1. […] a repetir l’any que ve. També enguany hem culminat els treballs preparatoris del projecte de Llei de cooperatives i ara aquest es troba al Parlament on esperem que completi la seva tramitació i puguem donar a les […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.