Dilluns passat es va celebrar l’Assemblea General de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) que, entre d’altres coses, va suposar un relleu a la presidència de l’entitat. El nou president és Ramon Sarroca, president d’Almenar Fruits i membre del Consell Rector de la cooperativa ACTEL. L’acte va tenir lloc en el marc incomparable de la cooperativa La Fageda.

image004

L’assemblea va ser també el marc de presentació de Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent a l’exercici 2014. Formen part de la FCAC 227 cooperatives agràries (69 a Lleida; 70, a Tarragona; 44, a les Terres de l’Ebre; 27, a Barcelona i 17, a Girona) que aglutinen 35.791 socis productors. La facturació del conjunt de cooperatives ha augmentat un 2% respecte de l’any anterior arribant als 1.520 milions d’euros, més de la meitat (810.000€) a les comarques de Lleida. La facturació mitjana per cooperativa s’ha incrementat un 4,7%, -factor indicatiu del procés de concentració del sector i han augmentat també els llocs de treball, fins als 4.814 treballadors. Quant a internacionalització, es manté en 67 el nombre de cooperatives que treballen a mercats exterior -un 30% del total-, i augmenta un 4,2% el volum mig de l’exportació, fins els 2’2 M€ de mitjana per cooperativa.

Així mateix, la Federació es va posicionar favorablement al projecte de Llei de cooperatives que impulsa el Govern de la Generalitat. El projecte de llei també va ser tractat ahir en la reunió del Consell Assessor del Cooperativisme, integrat per 25 directius de les principals empreses cooperatives del país i presidit pel Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio. Les valoracions al projecte de Llei van ser positives per part dels assistents a la reunió, que en van destacar el seu caràcter “possibilista” atès que permet diverses formes dins del model d’empresa cooperativa. És una llei flexible que obre un ventall de possibilitats per a què cada cooperativa, adaptant-se a la seva activitat i al seu entorn, pugui adaptar la seva gestió per ser més competitiva en el mercat del segle XXI.

image001

La reunió també va servir per compartir els resultats dels 3 primers mesos de desenvolupament del programa aracoop: 100 empreses estan participant en programes d’acompanyament en les diferents fases de desenvolupament de l’empresa: creació, viabilitat i enfortiment i creixement i consolidació; 50 directius d’empreses cooperatives s’estan formant en habilitats directives i més de 3000 persones entre estudiants i potencials emprenedors, han rebut informació i formació sobre cooperativisme.

Com vaig dir en la reunió del Consell Assessor del programa aracoop celebrat la setmana passada, la reforma de la llei i el programa aracoop han de ser dos pilars per al foment del sector cooperatiu, però el principal és tenir un discurs potent, avançat i adaptat a les condicions del segle XXI i experiències concretes de cooperatives reeixides.

No vull acomiadar-me sense esmentar que, avui dilluns, comença la 5a Setmana de la Reponsabilitat Social a Catalunya, esdeveniment de referència al nostre país en matèria d’RSE i que compta amb la col·laboració de la Direcció General.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.