image001

Les Empreses d’Inserció catalanes van tancar l’any 2013 amb un increment de la seva facturació del 23% fins arribar als 34,9 milions d’euros, i de l’ocupació d’un 12,6%, fins arribar als 1922 llocs de treball. D’aquests, 895 són treballadors d’estructura de l’empresa, mentre que 1.027 són persones en situació o risc d’exclusió sociolaboral. Aquesta dada referma la bona salut de les 59 Empreses d’Inserció Catalanes que, a més, en contra del que comunment es creu, no es tracta d’un sector fortament subvencionat: únicament el 10% dels seus ingressos són subvencions i únicament un 20% de la seva facturació la fan a l’administració pública.

Cal destacar també que de les persones en procés d’inserció que han finalitzat el seu itinerari en aquestes empreses, el 72% s’han inserit a l’empresa ordinària, el 22% a la pròpia empresa d’inserció formant part de l’estructura, i el 6% ha creat el seu propi lloc de treball. Aquestes empreses doncs, fan una tasca de gran utilitat social, com és promoure la reinserció laboral de persones excloses del mercat laboral i ho fan mitjançant la realització d’una activitat econòmica competitiva en el mercat.

Tal com us vaig comentar la setmana passada hem posat en marxa un pla de competitivitat per a 20 Empreses d’Inserció. El programa, que es desenvolupa en col·laboració amb la FEICAT oferirà a les  empreses un procés individualitzat d’anàlisi de la seva situació i diagnòstic estratègic, tutoritzat per un consultor. En aquesta primera fase es tractarà que reflexionin sobre el seu model de negoci, quines eines i metodologies poden millorar la seva gestió econòmica i financera i definir un pla de creixement. Per tal d’adequar el projecte a la realitat de cada empresa, la fase d’implantació del pla de creixement es pot enfocar als següents àmbits: millora de la gestió econòmica i financera; millora organitzativa i de gestió de persones; millora de l’activitat comercial; i millora de l’estratègia.

Crec fermament que la millora de la competitivitat de les Empreses d’Inserció i del conjunt d’empreses i organitzacions de l’economia social i cooperativa és el millor suport que els podem prestar. No es tracta de que l’administració pública ja no pugui donar suport econòmic (que en la mesura de les seves possibilitats continua prestant), del que es tracta és de fer que aquestes iniciatives siguin més sòlides i autosuficients, que puguin consolidar-se i créixer i d’aquesta manera maximitzar el seu impacte social.

En aquest mateix sentit i en el marc del programa aracoop, ahir va finalitzar l’acció d’enfortiment i viabilitat d’empreses de l’economia social i cooperativa, en què hi ha participat 31 empreses a les quals el Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, va fer entrega dels diplomes acreditatius. Les empreses participants han millorat competències de gestió empresarial, especialment comercials, i han rebut un acompanyament personalitzat per definir un pla de gestió personalitzat amb objectius assolibles a curt i mig termini.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.