El Butlletí d’Economia Social i Cooperativa és un instrument de comunicació que pretén apropar l’actualitat de les empreses que treballen amb un doble objectiu: econòmic i social. Cooperatives, societats laborals, Centres Especials de Treball, mutualitats de previsió social, Empreses d’Inserció i associacions i fundacions que realitzen activitat econòmica configuren un univers ampli i heterogeni amb una importantíssima contribució al nostre desenvolupament econòmic i social.

Una contribució que es caracteritza per posar les persones en el centre de l’activitat i no a l’inrevés, per buscar la generació de valor mitjançant la col·laboració entre persones i organitzacions, per crear valor social al mateix temps que el valor econòmic i per facilitar la participació i la gestió democràtica de les empreses.

Aquestes característiques, el què anomenem els “valors” de l’economia social i cooperativa, són cada vegada més presents en el management modern i en el paradigma empresarial del segle XXI. Per aquest motiu creiem que l’economia social i cooperativa pot tenir un paper rellevant en el model econòmic que hem de construir per al període postcrisi: a casa nostra i arreu del món. Perquè així sigui però, cal també que les empreses d’economia social adoptin altres elements que també estan presents en aquest paradigma empresarial: la innovació constant, la tecnologia, l’escalabilitat dels projectes i la internacionalització.

No obstant, diverses notícies ens indiquen que estem en el bon camí. La recuperació de l’ocupació en cooperatives, el creixement en facturació i ocupació de les Empreses d’Inserció o casos concrets, com les noves inversions anunciades a La Fageda o la planta de reciclatge tèxtil de Formació i Treball, són alguns exemples de l’aposta de l’economia social per competir d’igual a igual en el mercat amb les empreses mercantils. Esperem des d’aquest butlletí poder seguir donant bones notícies com aquestes, que ens indiquen que l’economia social i cooperativa avança per incrementar el seu impacte econòmic i social.

Publicat originalment al Butlletí d’Economia Social i Cooperativa #78 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.