L’economia social i cooperativa és un model empresarial plenament preparat als reptes de l’economia del segle XXI. Aquesta informació no és només un eslògan, sinó una realitat palpable que s’ha demostrat novament amb les dades de creació d’ocupació en cooperatives.

En el segon  trimestre d’enguany, el nombre d’empleats en cooperatives ha arribat a 42.203 persones assolint la major xifra d’ocupació en cooperatives des de l’any 2007. Les cooperatives se situen doncs a l’avantguarda de la recuperació de l’ocupació que s’està produint en el conjunt del país. Si durant la recessió, les cooperatives van destruir relativament menys ocupació que el conjunt del teixit empresarial, ara l’estan creant amb més força i ja assoleixen nivells previs a l’esclat de la crisi.

Conscients de l’important paper de l’economia social i cooperativa en l’economia catalana i, molt especialment, de les seves potencialitats en el model econòmic del segle XXI, la Generalitat dóna suport a aquest tipus d’empresa mitjançant actuacions que en maximitzen el seu impacte social i econòmic.

Així, el passat 28 d’octubre vam celebrar l’acte de cloenda de la primera edició del programa aracoop, el programa marc de cooperació públic-privat, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, amb la participació de la Confederació i les federacions de cooperatives i la col·laboració de 80 entitats, que té per objectiu ampliar, renovar i enfortir l’economia social i cooperativa.

Aquest és un programa que té voluntat de continuïtat i d’impacte. Durant aquest primer any s’han desenvolupat fins a 361 activitats presencials i 68 productes en tot el territori amb 6.530 persones beneficiàries.  Entre d’altres resultats, podem destacar que fins a 150 empreses han millorat la seva viabilitat i han crescut i unes 15 han ampliat la seva presència internacional. També s’han iniciat uns 194 nous projectes -incloent nous projectes emprenedors, transformacions d’associacions i cooperatives d’alumnes- i 40 empreses han treballat per potenciar projectes de col·laboració.

L’any que ve farem una segona edició del programa amb la què esperem contribuir a la creació, enfortiment i creixement de l’economia social i cooperativa i que aquesta continuï generant llocs de treball, contribuint a la recuperació econòmica, i, el què és més important, a transformar el nostre model econòmic en un model més sostenible, més intel·ligent i més innovador.

Publicat originalment al Butlletí d’Economia Social i Cooperativa Núm 77.

 

2 Responses to Les cooperatives a l’avantguarda de la recuperació

  1. […] Les cooperatives a l’avantguarda de la recuperació […]

  2. […] social i cooperativa està contribuint a la recuperació econòmica i de l’ocupació i el programa aracoop és un bon instrument per incrementar el seu impacte. El programa ja s’ha […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.