Les medalles i plaques Francesc Macià reconeixen l'economia social

Dilluns passat va tenir lloc l’entrega de les medalles i plaques Francesc Macià, guardons que atorga el govern a treballadors, empreses i entitats que s’han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball. Enguany, una de les plaques ha estat per a la cooperativa Cadí, la primera cooperativa lletera creada a l’Estat espanyol, un projecte socioeconòmic que va marcar un nou camí en la reestructuració de la pagesia de la comarca. Actualment compta amb 113 treballadors i amb 112 socis ramaders, les aportacions dels quals produeixen una mitjana de 175.000 litres de llet diaris. Cada any la cooperativa produeix 9.000 tones de formatges distribuïdes en 40 referències. Cadí és un referent històric i una de les principals indústries de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, i constitueix una peça clau per al sosteniment i la millora del sector primari del territori.

També cal destacar la medalla atorgada a Agustí Castells Casanova, per la seva contribució al desenvolupament del sector agrari i cooperatiu. Castells va ser fundador de la cooperativa de consum de Deltebre i més endavant va impulsar la fusió de les 4 cooperatives del sector de l’arròs de les Terres de l’Ebre, donant lloc a Arrossaires del Delta de l’Ebre, empresa que ha presidit fins al 2008. Actualment, amb més de 2.000 socis, és una de les 10 cooperatives arrosseres més gran de tot l’Estat.
Media preview

D’altra banda, el passat dia 3 va ser el Dia Internacional de les persones amb discapacitat. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de mil milions de persones tenen algun tipus de discapacitat, el que representa un 15% de la població mundial. A Catalunya, segons l’Enquesta de salut (ESCA) de 2013, el 13,6% de la població pateix alguna discapacitat (el 2% en persones d’entre 0 i 14 anys). La tasca dels Centres Especials de Treball, que donen feina a Catalunya a més de 12.000 persones amb discapacitat, és cabdal per fer efectiu el dret de les persones amb discapacitat a tenir una feina digna.

Aquestes empreses, per bé que han de rebre suport públic que hauria de ser més intens i que ha estat retallat molt severament en els darrers anys pel Govern central- preocupació que compartim amb el sector-, també han d’intensificar la seva col·laboració amb el sector privat mercantil per tal d’augmentar la facturació i la rendibilitat, a fi de poder generar més llocs de feina per a aquest col·lectiu. Això és el que pretén el Business With Social Value, un esdeveniment que se celebrarà el proper 11 de desembre al Palau de Congressos de Catalunya i que comptarà amb la participació del Departament d’Empresa i Ocupació. L’objectiu de l’esdeveniment és posar en contacte empreses convencionals amb Centres Especials de Treball per tal que aquests puguin oferir la seva cartera de productes i serveis.

La setmana que celebrarem també l’acte Està avançant l’Emprenedoria Social a Catalunya? Com, perquè i en quina direcció en què presentarem les noves versions del mapa d’actors de l’emprenedoria social i del recull de recursos d’emprenedoria social que vam elaborar per primera vegada l’any 2013.
Esperant que aquesta informació sigui del vostre interès us desitjo un bon cap de setmana

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.