cooperatives

Durant les dues darreres setmanes, l’Ara i la Coop han estat parlant de les cooperatives agràries, amb aquest vídeo que explica d’una forma molt senzilla la seva importància per generar riquesa al territori, fixar població en els entorns rurals i proveir de productes agraris de qualitat millorant al mateix temps les condicions de vida dels pagesos.

 

Aquesta setmana he tingut l’ocasió de conèixer de més a prop alguna d’aquestes cooperatives. Dimarts passat, la cooperativa Falset-Marçàpresentava els seus vins. Aquesta cooperativa centenària (fundada el 1912) té més de 350 socis, famílies pageses del Priorat que, amb el seu esforç conjunt aconsegueixen produir 750.000 ampolles de vi a l’any i exportar a més de 30 països.

 

Avui mateix he estat a les comarques de ponent, juntament amb el director dels Serveis a Lleida, Octavi Miarnau,  on hem pogut conèixer de prop la cooperativa Fruits de Ponent, una estructura de segon grau formada per quatre cooperatives de Lleida i La Franja de Ponent amb 200 socis i 100 treballadors i una producció anual de 75.000 tones de fruita que s’orienten tant al mercat nacional com l’internacional.

 

També hem visitat la cooperativa d’Ivars -que enguany celebra el seu centenari- una de les empreses més importants de la zona en producció de pinsos i farratges per al bestiar, amb quatre fàbriques que sumen 60.000 metres quadrats i compta també amb secció ramadera, de cereals i secció de crèdit. Hem tancat la visita amb la cooperativa agrícola de l’Albi, dedicada a la fabricació d’oli i que és una de les cooperatives que compta amb un celler modernista construït per l’arquitecte César Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí.

 

Aquests són només alguns dels exemples de la solidesa i la potència del cooperativisme agrari al nostre país. En conjunt, a Catalunya hi ha més de 400 cooperatives agràries que tenen prop de 100.000 socis productors i generen més de 4.000 llocs de treball directes. Són empreses que han perdurat en el temps- sovint són centenàries- que han sabut adaptar-se a les diferents necessitats i que actualment han apostat pel dimensionament, la cooperació entre empreses, la tecnologia, la productivitat i la internacionalització i que compleixen un importantíssima funció social, dignificant les condicions de vida de pagesos i ramaders, vertebrant el territori i contribuint a fer de Catalunya un país més ric i més equilibrat productivament, socialment i territorialment.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.