image002 (2)

El passat dia 28 van tenir lloc a la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya les compareixences en relació al projecte de Llei de Cooperatives que impulsa el Govern. Cal destacar que s’ha utilitzat el tràmit d’urgència en la tramitació de la Llei amb l’objectiu que – si els terminis es compleixen- el mes de maig puguem tenir aprovada la Llei que necessiten les cooperatives per desenvolupar tot el seu potencial en l’entorn socioeconòmic del segle XXI.

El projecte de llei de cooperatives proposa una norma inclusiva, que no obliga a cap cooperativa a adoptar les novetats que la llei incorpora. Cal ser conscients de la diversitat del cooperativisme. Existeixen a Catalunya més de 4.000 cooperatives amb realitats molt diverses. Les diferents branques cooperatives (treball, agràries, consum, serveis…) i les diferents mides – des de microempreses a grans cooperatives amb un gran nombre de socis, llocs de treball i facturació- exigeixen que la llei doni resposta a necessitats molt diferents.

Us deixo l’enllaç al vídeo amb la meva intervenció a la citada Comissió en què vaig destacar els que són per a mi els aspectes més rellevants d’aquesta Llei.

El projecte de Llei es basa en el fet que una cooperativa és una empresa i que ha de ser competitiva per poder sobreviure i desenvolupar-se en el mercat. El fet que aquestes empreses siguin cooperatives comporta dos trets principals: que són societats de persones que gestionen democràticament la cooperativa i que la distribució dels excedents es farà en funció de l’aportació a l’activitat i no del capital.

La llei respecta aquests dos trets definitoris del cooperativisme i introdueix una sèrie d’instruments per tal que sigui més fàcil crear, gestionar i fer créixer les cooperatives, com ara la possibilitat de crear cooperatives amb dos socis, la possibilitat de nomenar un administrador únic o la rebaixa de la dotació dels fons obligatoris. Com deia, es tracta d’elements no obligatoris, opcions que les cooperatives que vulguin utilitzar poden fer-ho incorporant-ho als seus estatuts, utilitzant el darrer dels trets característics del model cooperatiu: l’autogestió.

Les cooperatives són societats autogestionades i ningú millor que els seus socis pot saber el què necessita el seu projecte per assolir els seus objectius. Per això la llei inclou tots aquests instruments, per facilitar que les cooperatives tinguin les màximes opcions possibles per desenvolupar-se i formar part del futur que hem de construir.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.