Aquest vespre participaré en un interessant acte que porta per títol: Economia Social: trending tòpic? Organitzat per la Fundació Mas Albornà a Vilafranca del Penedès, l’acte comptarà com a ponent principal amb el conegut i reconegut economista Xavier Sala i Martin i amb un ataula rodona en que participaré justament amb Josep Bisoca, inversor a Ship2B, Toni Espinal, de la Fundació AMPANS i Maria Pandi d’ESADE.

xavier1

 

El títol de la jornada recull com l’economia social, durant molts anys poc coneguda o amb una imatge negativa, avui dia torna a ser una tendència a l’alça. A això hi ha contribuït d’una banda el context socioeconòmic, que ha posat en valor algunes de les característiques de l’economia social i cooperativa: la flexibilitat, la cooperació, l’arrelament al territori i el compromís social. Característiques que han contribuït a què, per exemple, les cooperatives hagin tingut durant la crisi un millor comportament en termes d’ocupació i que avui tinguin ja més persones treballant que l’any 2007.

 

També hi ha contribuït, sense dubte, el bona tasca de les empreses d’economia social i cooperativa, que han apostat cada vegada més per la innovació, la cooperació empresarial i la internacionalització. És el cas d’ACTEL, grup cooperatiu agrari que ha presentat els resultats de l’any 2014, que mostren una facturació de 220 milions d’euros i uns beneficis d’un milió, el doble que l’any anterior.

 

Finalment, tot i que modestament, també hi han contribuït les accions que hem dut a terme tant des del sector públic, com des del propi moviment cooperatiu. En aquest sentit, el programa aracoop, a més del suport a les empreses, ha fet un important esforç de difusió de l’economia social i cooperativa als centres formatius, amb els agents econòmics i al territori, i també a través de la tecnologia i les xarxes socials. En aquest sentit us vull destacar l’appp de geolocalització de cooperatives Cercacoop que podeu baixar ja al vostre telèfon mòbil (iOs , Android i Windows Phone). En ella hi trobareu totes les cooperatives de Catalunya endreçades per sector d’activitat.

 

Tots aquests esforços contribueixen a què també els mitjans de comunicació parlin més de l’economia social i cooperativa. Divendres passat, La Vanguardia es feia ressò de les bones xifres d’ocupació a les cooperatives i també del CercaCoop

xavier2

 

si entre tots hem aconseguit que l’economia social se situï com a “trending tòpic” el què hem de fer ara és que no sigui una moda passatgera. L’economia social i cooperativa ve de lluny i mira a llarg termini. Les seves aportacions poden ser molt valuoses en el nou futur que cal construir.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.