Ahir vaig visitar Ampans, una fundació que treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca del Bages. Cada any donen suport a més de 1.400 persones i a les seves famílies en diferents serveis. En l’àmbit laboral, gestionen un Centre Especial de Treball que dóna feina a 200 persones amb discapacitat intel·lectual i ofereixen serveis en els sectors de jardineria, neteja, manipulats, arts gràfiques, recollida selectiva, restauració i producció alimentària amb les marques pròpies Formatges Muntanyola i Vins Urpina. En aquest sentit, cal destacar que, a més de la seva funció social, han apostat per la via de la diferenciació i la marca per comercialitzar els seus productes, la qual cosa els fa més sòlids com a projecte empresarial.

 

xavier1

 

Demà participaré en els actes de celebració del 10è aniversari d’una iniciativa similar, especialitzada en aquest cas en persones amb trastorn mental sever. La Fundació Pere Mata, present a Reus i a Amposta, està promoguda per l’institut Pere Mata, que atén des del punt de vista sanitari aquestes persones. La Fundació els ofereix diversos serveis complementaris a l’atenció sanitària entre les quals destaquen els serveis d’inserció laboral, tant en el seu propi Centre Especial de Treball, com per integrar-se en l’empresa ordinària. El CET de la Fundació dóna feina a 90 persones, gairebé la meitat de les quals pateixen esquizofrènia i un 30% amb psicosi. La Fundació Pere Mata, a més de rebre les subvencions corresponents per al manteniment de llocs de treball i per la unitat de Suport a l’Activitat Professional (USAP), ha participat també en els Seminaris de millora de competències directives del programa aracoop, demostrant així un interès en millorar la seva gestió empresarial. També va participar en la darrera edició del Business With Social Value, celebrat la setmana passada.

xavier2

 

Així mateix, diumenge, se celebra el dinar de germanor de Santa Llúcia d’una organització que no necessita presentació: l’ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles). Malgrat que l’organització és prou coneguda, potser no ho és tant la seva branca específicament empresarial: Ilunion, un grup empresarial promogut per l’ONCE, que realitza diverses activitats de mercat. Amb més de 50 línies de negoci en 5 àmbits (Business & Facility Services, Sociosanitari, Consultoria, Turisme, i Comercialització) dóna feina a 34.000 persones, de les quals, un 30% té algun tipus de discapacitat. L’ONCE, a través d’aquest grup, confirma que la creació d’activitat empresarial és la millor manera d’aconseguir també objectius socials.

 

Una setmana doncs, dedicada a conèixer i compartir inquietuds amb entitats que ofereixen oportunitats laborals a persones amb discapacitat. La setmana que ve tindrà un caràcter marcat per la Responsabilitat Social (de la qual, la igualtat d’oportunitats laborals, n’és una de les potes) amb l’entrega dels premis Respon.Cat amb la participació del conseller d’Empresa i Ocupació..

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.