Acaba l’any i és època de tancar projectes i planificar el futur. Dilluns vam fer una reunió amb 8 empreses d’Inserció que han participat en un pla de competitivitat per millorar el seu rendiment en els àmbits de producció i processos, econòmic-financer, comercial i gestió de persones. Aquestes 8, s’afegeixen a les 18 que van participar l’any passat en un projecte amb el què volem millorar la qualitat empresarial de les Empreses d’Inserció per tal que millorin la seva solidesa empresarial. Les dades ens indiquen que menys d’un 10% de la facturació de les Empreses d’Inserció prové de les subvencions públiques, i què més de la meitat d’aquests provenen de la venda de productes i serveis en el sector privat, la qual cosa ens indica que són competitives en el mercat, a l’hora que realitzen una inestimable funció social.

 

xavier1

Un exemple d’Empresa d’Inserció és Salta, promoguda per la Fundació ARED que aquest dimarts va celebrar el seu sopar solidari. Salta té dues línies de negoci: el càtering i restauració i la confecció textil. L’any 2014 van inserir a l’empresa d’Inserció 64 persones i la seva facturació va arribar a 1 milió d’euros.

 

xavier2

 

 

Les Empreses d’Inserció, a l’igual que els Centres Especials de Treball, són agents cabdals per a la inserció laboral de les persones amb especials dificultats. No obstant això, cal no perdre de vista que l’objectiu final és la inserció en l’empresa ordinària. Aquest dimarts es va presentar el segell Bequal que certifica les empreses en funció d’una sèrie d’indicadors de Responsabilitat Social relacionats amb la inserció de persones amb discapacitat.

 

xavier3

 

També és temps d’iniciar nous projectes per a l’any 2016. Així, dimecres ens vam reunir amb les 16 entitats que participaran en la nova edició del programa Consolida’t per a la consolidació, enfortiment i reinvenció del treball autònom. 16 entitats participaran en aquesta tercera edició que oferirà formació i assessorament personalitzat a més de 650 treballadors autònomes per tal que puguin consolidar es seus projectes empresarials. La Fundació Universitària Martí l’Humà, participant de l’edició 2015 (i també el 2016) celebra aquest divendres la sessió de cloenda i entrega de diplomes de l’edició d’enguany.

 

xavier4

 

 

També hem començat a dibuixar les línies mestres del programa aracoop 2016. En una reunió amb la Confederació i les federacions de cooperatives celebrada aquest dimecres vam fer una valoració positiva de les dues edicions anterior si vam intercanviar impressions sobre com haurà de ser la propera edició, fent èmfasi en la manera com abordar l’impuls a la creació de cooperatives, i molt especialment, centrant-nos en el creixement, les aliances i la cooperació de les cooperatives ja existents, entre elles o amb altres empreses, entitats i amb el sector públic. Fins que no es posi en marxa, però la següent edició, aracoop seguirà actiu amb una intensa campanya de comunicació per donar a conèixer la gran quantitat de material i recursos, tant de comunicació com de divulgació, que s’han produït durant les dues edicions anteriors d’aracoop. La campanya comença els propers dies promovent el consum responsable en cooperatives, amb el lema “Aquest nadal consumeix CO”.

 

xavier5

 

 

Una cooperativa que té clarament un alt impacte econòmic i social és Unió Corporació Alimentària. Amb seu a Reus, aquesta cooperativa celebra avui la seva assemblea general. Unió Corporació Alimentària és una Cooperativa de segon grau que aglutina la producció de més de 20.000 socis, integrats en 90 cooperatives locals associades a Unió, que es concentren majoritàriament a les comarques de Tarragona, a més de la província de Lleida, en algunes zones d’Aragó, a la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears. Aquesta Unió els permet arribar a unes xifres de producció en què destaquen 15 milions de quilos de fruits secs, 34 milions de quilos d’olives (amb què produeixen 7 milions de quilos d’oli), 188.000 hectolitres de vi i un milió de quilos de fruita.

 

No vull acabar sense agrair a totes les persones que treballeu a la Direcció General el vostre esforç i dedicació per assolir els importants objectius que hem aconseguit aquest any: la Llei de Cooperatives, els programes aracoop i Consolida’t, els productes financers, les línies d’ajuts a la inserció de persones amb discapacitat, els programes d’inserció laboral i el suport a les Empreses d’Inserció, la gestió de la Renda Mínima d’Inserció, el posicionament de la Responsabilitat Social etc.

 

Us desitjo unes bones festes i una feliç entrada d’any.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Completa la fórmula matemàtica per comentar si us plau * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.